Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

torstai 21. elokuuta 2014

Kunnon liharuokaa kun kesäkin meni jo! Porsaan karetta rouhealla otteella





Voih, yli viikon hiljaisuus blogissa mutta hiljainen on ollut blogin pitäjäkin. Syitä on jokunen hiljaisuudelle mutta siitä sitten myöhemmin. Kesäkin on jo minun puolestani lusittu ja grilliruokaa alkaa lähestulkoon etomaan, ei ihan kokonaan mutta katseet on jo lihapadoissa ja toisaalta jopa odotan lehtien putoamista puista.

Jälleen on uusi syksy elämässä ihan lähellä, siksi täällä ruvetaankin siirtymään tukevamman pariin,vähemmän iloisen ja värittömämmän ruoan pariin. Rasvakerrosta on kirjoittajalla jo sen verran, että pärjäisi pelkillä kalsareilla Siperian lumimyrskyssä. Tosin kalsareilla tuskin mitään siinä vaiheessa enää tekisi. Koska kesäkin oli yllättävän lämpöinen ja tälläinen karhunpoikanen hikoili normaalia enenmmän, niin on syytä odottaa myös napakkaa talvipakkasta ja kerätä lisää voita lanteille.

Toisaalta tämä setti taisi olla kevyin ruoka puoleen vuoteen joka blogiini on tullut. Eikä maussakaan mitään valittamista ollut. Helppo setti jossa raaka-aineiden omat maut saavat olla pääosassa ja mikäs sen parempi. Vielä kun tietää, että komia porsaan kare on tullut itse leikattua kokonaisesta porsaan ruhosta, niin fiilis on entistäkin parempi. Porsaan karetta saa varmasti kauppahalleista jos vaan pyytää saada kokonaisen ulkofileen luineen päivineen. Jos lihamies alkaa kikuttelemaan ettei heru, niin pyytää sitten kunnon kyljyksiä tilalle.

Vinkki:
Kastiketta en nyt tehnyt koska en nähny sitä tarpeelliseksi mutta mikäli lientä mielii, niin ihan vinkkinä vain, että appelsiini-punaviinikastike on rok rok! Eli punaviinikastiketta ja sekaan muutama ruokalusikallinen appelsiinimarmeladia ja se on siinä


Porsaan karetta & Juureksia

1kokonainen porsaan kare tai 4 kunnon kokoista kyljystä
suolaa
pippuria
hunajaa
timjamia
1 appelsiinin kuori raastettuna

Suolaa ja pippuroi liha.

Paista lihaan isolla pannulla hieno väri.

Valele päälle hunajaa makusi mukaan. Sirottele pinnalle kuivattua timjamia ja raastettua appelsiininkuorta.

Nosta karee  ja juurekset 200 asteiseen uuniin ja 45min tai kunnes lihasta irtoava neste on kirkasta. Jos käytät paistomittaria niin 75astetta on tavoite!



Juurekset

palsternakkaa
porkkanaa (käytin erivärisiä porkkanoita mutta tavallinen on ihan yhtä hyvä)
punajuurta
fenkolia
1 luomu sitruunankuori raastettuna
2rkl punaviinietikkaa
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
tuoretta yrttiä (itse käytin basillikaa)

Paloittele porkkanat ja palsternakat pienemmiksi. Kuori punajuuret ja leikkaa ne 4 osaan, leikkaa myös fenkoli 4 osaan. Suolaa ja pippuroi juurekset ja lorauta sekaan hieman öljyä ja etikkaa.

Nosta kaikki uunivuokaan ja paahda samaan aikaan possun kanssa.

Voit laittaa juurekset samaan vuokaan lihan kanssa mutta possusta tuppaa irtoamaan nestettä sen verran paljon etten halunnut itse juureksieni maistuvan possun rasvalta ja siksi laitoin ne eri vuokiin.

10 kommenttia:

  1. Mä niin rakastan tätä sun lihaista linjaa ! Vesi herahti taas kielelle ja vielä laitoit punajuurta ja porkkanaakin, nam. Saako tulla syömään ? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-) ilmoita kun oot tulossa,niin laitan pannun tulille.

      Poista
    2. Hahhaa, takuulla ! Varo vaan, saatan tullakkin :D

      Poista
  2. Kyllä kelpaisi! Hienot kuvat taas :)

    VastaaPoista
  3. Kylllä nyt vois olla sen verran syksyä ilmassa että possua ja juureshässäkkää uuniin!

    VastaaPoista
  4. Juu tuota tuli maistettua! Nam...
    Erittäin maukasta uusien perunoiden kanssa! Kiitos kokille ohjeesta!

    VastaaPoista
  5. Meillä on nyt porsaan irrotetut kareet marinoitumassa (makeaa soijaa ja valkosipulia) ja kohta sitten paisto ja uuniin. Hieman mietin lisukkeita ja isäntä vaatii perunaa tähän lisäksi...
    t.
    Emäntä Kauniaisista

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit