Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Juuressipsit eli Parempaa Roskaruokaa






Kun on puhe ruokakirjoista, niin olen aina innoissani. Vielä enenmmän iloitsen kun sellainen tipahtaa postiin ja vieläpä pienellä huomionosoituksella. Onko tämä sitten kikkailua jolla yritetään saada bloggaaja kirjoittamaan mahdollisimman hyvää palautetta? En usko, sillä sain vieläpä viikko takaperin mahdollisuuden tavata itse Jenni Häyrisen joka on tytsy Parempaa Roskaruokaa kirjan ja Liemessä?-blogin  takana. Tämän pienen yhteisen kokkailumme lomassa sain jo kuvan ihmisestä joka on erittäin innostunut ja omistautunut sille mitä tekee. Voin sanoa että olen nähnyt ammatikseen kokkaavia ihmisiä joilla on murto-osa, jos sitäkään siitä innostumisesta ja intohimosta jota Jenniltä löytyy. Tosin silloin kun tapasimme, olin aivan hukassa, en muista että minua olisi koskaan jännittänyt niin paljon kuin kyseissä tapahtumassa (siitä myöhemmin sitten lisää). Tosin mukana oli liuta muitakin raskaansarjan bloggareita ja minä tunsin itseni kovin pieneksi siellä. Mutta se kirja...

Enkä usko että kirjakaan on tehty setelin maku suussa, vaan kirjasta suorastaan tihkuu rasvan lisäksi juurikin sitä fiilistä ja uskomista omaan osaamiseen ja näkemykseen snägäristä. Kuten kirjan nimestä voi päätellä, se pitää sisällään roskaruokaa, parempaa roskaruokaa, rentoa ruokaa, hyvää fiilistä, hulppeita kuvia ja tajuttoman kovia reseptejä. Olen sinänsä onnellisessa asemassa, koska omistan nyt tämän ja Master Chef- Kiran kirjan. Molemmat uutukaisia, molemmat hyviä mutta niitä ei voi verrata toisiinsa jo aivan eri ideankin takana (siitäkin myöhemmin lisää). Olen siis saanut kovaa opusta arvosteltavaksi ja molemmat on aivan huippuja. 

Hienoimman tästä kaikesta tekee se, että voi huomata kuinka emme juurikaan kaipaa kovia nimiä kirjojen kansiin luomaan uskottavuutta reseptien laadusta. Toisaalta kovia nimiä nämäkin leidit on, Jennin kirjakin on loistava osoitus siitä, että kotikeittiöistä tulee innostuneita ja innostavia visionäärejä, taiteellisia lahjakkuuksia ja pirun hyviä kokkeja. Jenni oli ilo nähdä livenä, pikkaisen kokkailla kebua yhdessä ja höpötellä. Hieno kirjailija, hieno bloggari, hieno ihminen ja perkele soikoon, törkysen hyvä kokki! Voin lämmöllä suositella kirjaa kaikille jotka ovat vähäkään ruoasta kiinnostuneet. Kirjassa olevat reseptit on helppoja ja uskon että respeteillä jokainen onnistuu. 

Voin sanoa olevani onnellisessa asemassa, koska olen tavannut henkilön kirjan takana ennen sen korkkaamista. Helposti tuomitsemme ihmiset jotka tekevät samaa ja tavoittelevat samaa unelmaa. Vielä herkemmin annamme näpeille jos toinen vielä onnistuu näissä ennen kuin itse. Itsellekin se tavoite on oma kirja, ehkä sitten joskus. Voin vain siis kuvitella kuinka upea fiilis Jennillä on tästä kirjasta. Kirja on vieläpä pirun hyvä, siinä ajankohtainen teema ja sisältö uppoaa kaikille, vai voitko väittää ettet tykkää burgereista, dogeista, panineista, pizzoista tai vaikkapa lihiksistä? Eli pointtina vain se, että tekijän on syytäkin olla ylpeä siitä mitä on saanut aikaan. Hieman olin epäleväinen vuoden alussa kun selvisi mikä teema tulee kirjassa olemaan mutta voi kuinka väärässä olinkaan. Snägäristä vaan sai tehtyä loistavan, Vapise Jonas Cramby, rekkamiehen tortillat on saanu uuden haastajan esim. MexMex Open Burger. Parempaa Roskaruokaa vei juuri paikkasi kirjahyllyltä.

Meillä on siis kaiketi pullat hyvin uunissa, koska Suomessa on pirun monta laadukasta bloggaria, näköjään myös taitavia kirjantekijöitä ja perskeleen kovia kotikokkeja. Kiran kirjasta vielä lähiaikoina lisää mutta kovasta teoksesta puhutaan myös hänen kohdalla. Hienoa Leidit, tässä on syytä alkaa äijien vapisemaan. Ehkä meidänkin vuoro vielä koittaa. Mites ois ChezJasu, koska vastataan haasteeseen?



Kokkailin kirjasta ehdottomasti juuressipsit. Juuressipsit on suurin uusin suosikkini johon olen törmännyt tämän vuoden puolella. Duunissa teemme näitä urakalla mutta kotosallakin niitä on kiva nauttia. Juuressipsit ei ole mitään terveysruokaa mutta mieulummin näitä syö kuin Taffelin sipsejä. Maasta makua ja rosmariinisuola sipsien niskaan, pari dippiä, leffa ja thats it. Varioi juurekset makusi mukaan, niin minäkin. Tein nämä kolmesta lempparistani, eli maa-artisokaa, punajuurta ja porkkanaa. Voit toki käyttää vaikka perunaa, selleriä, lanttua ja palsternakkaakin. Ihan mistä ite tykkäät.



leikkaa juurekset mandoliinilla, puukolla tai vaikka juustohöylällä lastuiksi. levittele pellille laajasti ja ripottele niskaan öljyä, suolaa ja kuivattua rosmariinia. Paahda 120 asteessa 30-40min. Juurekset kovettuvat hieman kun nostat ne uunista ja annat levähtää. minä annoin omieni olla pöydällä yön yli mutta voit kuivattaa nne uunissa 100 asteessa ja pitämällä uuniin luukku auki 30-60min. Muista että tässä on syytä olla käytössä kiertoilmauuni tai hommaan menee ikuisuus. 


12 kommenttia:

  1. Kävin jo eilen jättämässä kirjastoon hankintaehdotuksen.

    Just tällaisia keittokirjoja pitäis olla enemmän! Raaka-aineet löytyy lähimmästä kaupasta ja välineet normaalista keittiöstä.

    Viime aikoina on mukavasti tullut kirjoja, joiden reseptit on kenen tahansa kokeiltavissa. Minä en tee mitään reseptillä, jonka raaka-aineita pitää metsästää pitkin kyliä. Mitä ei prismasta saa, sitä ei tarvita :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä pirteä tekele ja juuri sellainen jolle on varmasti käyttöä kesällä. Tuut ihastumaan kun saat omasi :-)

      Poista
  2. Tuo on kirja joka houkuttaa ja käsiini saatuani myös koukuttaa :-)

    VastaaPoista
  3. No voe mahoton! Sen täytyi olla se omistuskirjoitus ;) Mutta todella, olen aikalailla sanaton ja myönnän auliisti että tälläinen palaute tuntuu ihan hemmetin hyvältä. Tuo kirja oli aikamoinen puristus ja tein sen niin hyvin kuin osasin ja suinkin pystyin itsestäni ammentamaan. Joten täydellistä jos se ilahduttaa!

    Me ei oikeastaan syödä tavallisia sipsejä, mutta toisinaan ollaan ostettu kaupan juuressipsejä tai omenasipsejä tai sitten tehdään itse. Sähän nyt olet pro, mutta itseasiassa tätä reseptiä testautin blogini lukijalla ja taviskokilla. Ei mennyt ekalla kerralla ihan putkeen :) Pitää muuten tehdä postaus blogiin reseptien testiryhmästä.. Reseptiä sitten viilattiin tai lähinnä tarkennettiin ohjeita, niin johan onnistui. Nyt tuon pitäisi luonnistua kaikilta! Oleellista on kiertoilma ja että lastuista tekee tarpeeksi ohuita. Mainitsemisen arvoista on myös että sipsit paistetaan ladottuna yhteen kerrokseen, ei yhdessä kasassa :)

    Toivottavasti nähdään taas. Ole yhteyksissä kun tulet Helsinkiin niin voidaan pohtia sun kirjaprojektia vaikka kebabin äärellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuosta paistaa läpi että siihen on keskitytty ja hienosti pysytty ideassa kannesta kanteen. Kaikki kehut oot ansainnut. Kuten sanoin,kovasta duunista saat nyt palkkion :-)

      Ollaan yhteydessä,vaikka sitten kebun merkeissä :-)

      Poista
  4. Oi, mitä sanoja Jennistä! Ja voin yhtyä jokaiseen kehuun. Kirjakehuihin en voi vielä yhtyä, kun en ole saanut kirjaa käsiini. Toivottavasti se odottaa minua kotona, kun pääsen kotiin työreissulta.

    ps. vastausta haasteeseen odotan innolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sulla on ainaki mitä odottaa :-)

      Kyllä me äijät täältä vielä noustaan. Tehdään joku kunnon pata,grilli yms.liharuoka raamattu.

      Poista
  5. Kyllä mulla on tunne että Chef Jonesista(kin) tullaan vielä kuulemaan :)

    VastaaPoista
  6. Tulen nyt tännekin tätä sun krittiikkiä kommentoimaan, vaikka jo Liemessä-Jennin äänestyksessä tätä kehuin. Sä olet vaan tässä NIIN asian ytimessä! Ja ihaninta siinä on se, että olet itse ammattikokki, eikä sinulla ole minkään näköisiä vaikeuksia kehua kotikokkia taivaisiin! Tästä tekstistä tuli vaan kaikin puolin tosi hyvä fiilis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sofia :-) on hienoa huomata kuinka kovia ammattilaisia löytyy köökin ulkopuoleltakin. Harrastajien intohimo ja uskallus yrittää on kovaa luokkaa Suomessa. Enkä tarkoita vain Jenniä mutta kova luu se on kyllä :-)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit