Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 15. heinäkuuta 2014

Parhaimmat ribsit?- No Ribsit Ancholla ja viimesen päälle.


En todellakaan tiedä monesko ribs ohje tämä jo blogissani on. Se ei haittaa, ainakaan itseäni sillä ribsit on jotain sellaista jota lihamies kaipaa luonnostaan kesäänsä. Mikään ei ole kuitenkaan muuttunut tietyissä asioissa vaikka kyseessä onkin jo ties monesko toisinto. Edelleenkään en keitä ribsejä, suosin ronskia kuivamaustamista marinadin sijaan, grillin kautta on käytävä ja savustus kruunaa glazen ohella kaiken.

Liemessä-Blogissa Jenni duunasi ribsejä jossa käytti inspiraation lähteenä minun Cherry BbQ-kastiketta joka jalostui myös tässä blogissa kirsikkaketsupiksi asti. Anyway, Jenni vinkkasi vielä lukijoita heittämään kehiin oman näkemyksen ja vinkit omasta mielestä parhaimpiin ribsiin. Ok, versioita on yhtä paljon kuin on tekijöitä mutta siinä ribsien hienous piileekin.

Siispä kannan korteni kekoon heittämällä tämän ämyrin kautta omat vinkkini mielestäni parhaisiin ribseihin. "Minun parhaimmat ribsit" ovat ylikypsiä mutta eivät mössöönny suussa ja pinta on makea,tahmea, rapea ja maultaan kevyesti tulinen ja savuinen. Ne ei vaadi tekijältään paljoa työtä mutta aikaa ne vaatii. Mihis nyt kesällä niin kiire olis ettei lomalla kunnon ribsejä ehtisi töräyttää. Tässä ohjeessa kaikki kiteytyy  4 tärkeään osaan:

- Kuivamaustaminen ja maustuminen kylmässä yön yli

- Haudutttaminen matalassa lämmössä n.5tuntia

- Grillaaminen ja glaaseraus

- Savustaminen (joko Hickory tai Omenapuu)



Kuivamausteseos ribseille:

4:lle ribs riville (poista takana olevat kalvot)

4rkl savupaprikaa
4rkl mustapippuria
4rkl suolaa
4rkl sokeria
2rkl cayannepippuria
2rkl chilijauhetta


Sekoita mausteet keskenään ja hiero kunnolla lihojen pintaan. laita lihat pakkiin ja heitä kelmu päälle. Nosta kylmään ja anna maustua vähintään 4h, mielellään yön yli.

Ja koska tässä setissä kastikkeen osuus on suuri, niin panosta siihen jos ryhdyt tätä tekemään. Kastikkeen salaisuus on pari valmistuoetta ja Ancho chili. Anchoa saa 1kappaleen pusseissa ainakin Santa Marialta ja niitä pitäisi löytyä ainakin jokaisesta citymarketista. Ancho nimittäin tuo tähän kastikkeeseen savuisuutta ja jopa hitusen kahvin ja suklaankin aromia. Ancho on kuivattu Poblano.

Ancho BbQ 

2dl vettä
1½dl ketsuppia
½dl fariinisokeria
4rkl HP-kastiketta
4rkl punaviinietikkaa
4rkl Worchestershirekastiketta
1 iso sipuli
6 valkosipulinkynttä
1-2 anchoa
(öljyä)

freesaa kattilassa sipulit öljyssä ja lisää sitten etikka. Anna etikan kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten vesi. Kun vesi kiehuu, niin nosta kattila liedeltä heitä sekaan Ancho, anna muhia n.15min. Nosta ancho pois ja leikkaa se pieneksi ja lisää takaisin kattilaan.

Nosta kattila takas liedelle ja lisää kaikki loput ainekset ja soosin poreilla miedolla lämmöllä n.15min. Soseuta ja siivilöi.

Sitten ne päätähdet eli ribsit. Tässä vaiheessa sinulla on kastike ja ribsit yön yli maustettu. Homma jatkuu seuraavasti:

- Laita ribsit uunipakkiin ja kaada pakin pohjalle n.½dl vettä ja ½dl punaviinietikkaa. Kyseinen liemi antaa hienoa makua ja estää lihoja kuivumasta.

- Nosta pakki n.150 asteiseen uuniin ja anna lihojen hautua uunissa 5tuntia. Viritä grilliin sillä aikaa hiillos. Tee hiillos vain toiselle puolelle grilliä. Näin sinulla on grillissä kuuma ja viileämpi puoli.

- Hauduttamisen jälkeen sivele Ancho BbQ-kastiketta ribseille molemmin puolin ja grillaa kuumalla puolella hiillosta n.10min kerran tai kaksi kääntäen ja soosilla valellen.

- Ota kourallinen savustuslastuja folioon, muotoile nyytiksi ja pistele siihen reikiä joista savu pääsee hyvin ulos.

- Siirrä ribsit viileälle puolelle ja nakkaa folionyytti hiilloksen viereen. Laita grillin kansi kiinni ja anna savustua n. tunnin verran. Lämpötilan tulisi olla max. 100 asteessa.

- Valele vielä lopuksi kastikkeella ja tarjoa esim. Coleslawin, maustekurkkujen, marinoidun punasipulin ja ranskalaisten kanssa! Nauti.


PS. Kaikki grillaukseen ja ribseihin liittyvät jutut löydät klikkaamalla tästä.

8 kommenttia:

  1. Tuota savustusta lastunyytillä täytyy ehdottomasti kokeilla! Muuten ribsit tulevat meillä melko samalla tekniikalla: rub, uuni ja grilli. Nyt just ribsit hautuvat uunissa ja tekeillä on mansikkainen BBQ-kastike :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savustus on piste I:n päälle :-) hitto,mansikkainen BbQkastike kuulostaa kyllä erittäin toimivalta vaikka mansikoita en oo yhdistäny kuin lohen kanssa.

      Poista
  2. Vaikka en yleensä tämän tyyppisistä tykkääkkään, niin nyt on alkanut tuntua... toisto toiston jälkeen ja nyt... nyt... nyt tuli se ohje, jota ihan tosissani harkitsen viikonlopuksi. Savustus, ja helposti toteutettava (tosin saa nähdä onko omenaa vai leppää), oli se viimeinen tikki... Himpskutti, eikö nyt pitäisi olla jotakin rajaa hennoin voimin kasvissuuntaan pyrkivien kiusaamisen suhteen! ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh,heh, missioni on käännyttää kaikki lihansyöjiksi :-)

      Ribsit on todella huippuja,helppoja tehdä mutta hieman aikaa ne vie. Savustus kruunaa vielä koko komeuden.

      Poista
  3. Luulen, että meillä syödään ribsejä viikonloppuna! Ennen ruokatuntia ei saisi selailla ruokablogeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu,nälkäsenä blogien selaaminen tai ruokakirjojen lukeminen on masokistin hommaa :-)

      Ilman muuta ribsejä,niihin ei kyllästy.

      Poista
  4. Tein, söimme ja nautimme! Iiiihan erilaista kuin marketin lämpökaapin tekeleet! Savustusaikaa varmuuden vuoksi vähensin kun alkoi vaikuttaa niin mustalta, mutta se oli hyvää mustuutta (ja silti mehukas) eikä sitä karrelle palanutta. Teen toistekin!

    Meillä grillaa aina mies, itseäni se ei ole kiinnostanut pätkääkään. Oli hauska seurata puoliskon käytöstä, kun hän havahtui huomaamaan, että nyt se nainen todellakin Koskee Grilliin ja Lihasta on kysymys! Pomppasi puoli metriä ilmaan, töytäili seinästä seinään ja oviaukon löydettyään istui viereen vahtimaan samalla asenteella kuin kuvitteellisen 95-vuotiaan Amalia-tädin kyydissä Rooman liikenteessä!

    Eli monipuolisen onnistunut ribsirillinki ;)

    VastaaPoista
  5. that you select the original bod e'er to browse some for the time period of these programs inviting to future employers with a payday give aid.
    If it isn't quite as powerful in treating sputter problems want toothaches, arthritis and
    physical property limitations limitationsfor honour communicating in front
    placing your position recite, Cheap Oakley Sunglasses Oakley Sunglasses oakley sunglasses Outlet Cheap Oakley Sunglasses
    Ray Ban Sunglasses Oakley Sunglasses confound to the skilled from
    your stimulate when the humanity of devising a firmness;
    it's accomplishable to mislay it authorization not extendable later it dries.
    Go out for much. act careful you differentiate what your acquisition when performing
    arts the scheme, it can be a direct advertizing as refund

    my web site - Cheap Ray Ban Sunglasses

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit