Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Katuruokaa intiasta: Koftat tomaatti-jogurttikastikkeessa Naan-Leivän & kukkakaalin kera





Siitä onko lihapullat katuruokaa, voidaan toki olla montaa mieltä. Mikäli jauhelihapihvi burgerin välissä, pulled pork,falafelit tai kanansiivet on, niin silloin myös koftat voidaan suosiolla heittää mukaan jengiin. Ruokana tämä on äärettömän helppo ja juuri sopivan mausteista nautittavaksi kesän helteillä tai lämmittämään talven pakkasissa. Minä olen tällä hetkellä ainoa jota ärsyttää olla kesälomalla, syykin on selkeä. Olen nyt möyrinyt kuumeessa lomalla ja se jos joku on nihkeetä hommaa. Hyvällä ja helpolla ruoalla toki saan pientä lohtua tämän hetkiseen tilanteeseeni. Koftat oli siihen kuin luotu.

Mikä ihmeen Kofta?- No niille jotka eivät ole ehkä kyseisistä palleroista kuullutkaan, niin kyseessä on ihan vain lihapullat, yleensä lammas. Toki ne voi valmistaa myös esim.kikherneistä. Kyseessä on pohjois-intialainen setti jota paikalliset natustelevat mielellään Naan-leivän kanssa. Ehkä pieni ero meidän pulliin on toki reilu maustaminen ja se, että paistamisen sijaan ne keitetään/haudutetaan nesteessä, paremminkin kastikkeessa. Omaan pannuuni kyhäilin hyvinkin maukkaan tomaatti-jogurttikastikkeen jossa yhdistyy kaneli,neilikka,kardemumma,inkivääri ja valkosipuli. Sama liemi  herättää kunnioitusta myös pohjois-intiassa.

Joten mikäli helppo ruoka, hyvin maustettu ja mukavasti potkua sisältävä mättö on mieleesi, niin suosittelen heittäytymään grillipiffien ääreltä välillä hieman eksoottisemman ruoan pariin. Setti on mukava syödä katuruokatyylillä eli pullia,soosia ja esim.höyrytettyä kukkakaalia naan-leivän päälle ja natustele kuin tortilla. Takaan ettet pety!

Koftat:

600g lampaan (tai sika-nauta) jauhelihaa
1 raastettu sipuli (nestettä ei kaivata sekaan)
4 valkosipulinkynttä raastettuna
peukalon kokoinen pala raastettua inkivääriä
½punttia tuoretta korianteria
2 vihreää chiliä pieneksi silputtuna
1 punainen chili  pieneksi silputtuna
suolaa
pippuria

Yhdistä kaikki ainekset sekaisin ja muotoile massasta 15 pullaa. Nosta kylmään jähmettymään siksi aikaa kun väsäilet soosin.

Kastike:

1 iso sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä raastettuna
peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 tuore punainen chili pieneksi silputtuna
400g tomaattimurskaa
1½dl paksua jogurttia (esim.turkkilainen)
1 kanelitanko
4 neilikkaa (tai ½tl jauhettua) murskattuna
1rkl paahdettuja korianterin siemeniä murskattuna
½tl kardemummaa
1rkl paprikajauhetta
1tl kurkumaa
1tl juustokuminaa
suola
öljyä

Lisää kuumalle pannulle öljy ja kaikki kuivamausteet, freesaa n.1min ja lisää sitten sekaan sipulit,chili ja inkivääri sekä kanelitanko. Freesaa vielä kunnes sipuli pehmenee.

Lisää sitten tomaattimurska ja anna kiehahtaa. Lisää viimeisenä sekaan jogurtti ja sekoita. 

Kun kastike kiehuu, niin nosta pullat kastikkeen sekaan,laita kansi kiinni ja anna hautua kannen alla n.30min matalalla lämmöllä.

Nauti Naan leivän kanssa.




6 kommenttia:

  1. vastaavanlaiset ovat myös meidän pitkäaikaisia suosikkeja - ihan tajuttoman hyvän kuuloista kyllä teidänkin keittiön tuotoksina! ps. sitä nautaahan ne eivät oikein siellä Intian suunnalla syö... :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks,oli kyllä maistuvia palloja! juu,ei intian kasvoille tuo nauta putoa,tosin lammaskin on puolestaan aliarvostettua näillä leveyksillä.

      Poista
  2. Ruokaa taas mun makuuni! Onneksi säkin olet Juunas löytänyt mausteet kaiken skandinavisuuden keskeltä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä on omistettu grillaukselle,mausteille ja ollaan kansainvälinen. Talven tullen siirrytään lämpimien lihapatojen äärelle viettämään pimeyttä :-)

      Poista
  3. Ooh, näyttää hyvältä. Myös kasviskoftat on superhyviä.

    -Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-) kasvisversio on vähintäänkin yhtä hyvä :-)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit