Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

torstai 22. toukokuuta 2014

Lihaa parhaimmillaan: Cherry BbQ possua





Sain ilon ja kunnian osallistua mukaan kotitila.fi:n luomuliha kampanjaan. "Lihaa Parhaimmillaan" on siis kantava idea ja lihan ylikuluttujana ja suurena fanina minun oli helppo lähteä touhuun mukaan. Juttu on kolmiosainen ja postauksia luomulihoista tipahtelee kesän ja alku syksyn aikana. 

Lihamiehenä luomulihat on minulle harvinaista herkkua kuin viininlipittäjille jokin päiväunien kohteena oleva vuosikerta neste. Suosin luomua lompakkoni rajoissa mutta elän luottavaisena niiden hinnan putoamisen ja kysynnän kasvamisen suhteen. Olin kuitenkin yllättynyt ettei kotitila.fi sivuilla luomulihojen hinnat niin pahoja ollutkaan kuin olin odottanut. Tämä tarkoittaa sitä, että toimin varmasti jatkossa myös asiakkaana. Nyt sain kuitenkin mahtavan tilaisuuden olla kamppiksessa mukana ja kokkailla kotitilan sponssaamilla lihoilla. Lihoja sain kotiini kätevästi kylmäkuljetuksena sovittuna kellon aikana.

Ensimmäisessä osiossa haetaan grilliherkkuja ja minä päädyin innolla paahtokylkeen (porsaan luuton kylki). Paahtokylki on suuri suosikkini ja teen siitä usein itse savupekonia, hapankaalille mahtavaa lihaa, läskisoosia ja kuten nyt, jo toistamiseen pienen ajan sisällä grillasin sen kokonaisena.

Possua on aina mukava grillailla kanan ohella, koska possu kestää hieman villimpiä makuja ympärilleen. Viimeksi grillasin paahtokylkeä paprika-chilipähkinäkastikkeella ja nyt päädyin makeaan kirsikka BbQ-kastikkeeseen. Kirsikka ja possu toimivat oikein mukavasti yhdessä. Hieman savuinen ja hyvin rasvainen liha tykkää kirsikan makeudesta ja siitä huolimatta lihankimpale saa patsastella pääosassa.

Cherry BbQ-kastike tulee ainakin olemaan kesän vakiokamaa täällä ja ei suotta. Siinä kun yhdistyy mukavasti kaikki tarpeellinen, on poltetta,chilin pieni näpäys ja ripaus savuisuutta. Savuisuutta voit säädellä oman makusi mukaan. Voit savustella possusen tai käyttää Cherry BbQ-kastikkeeseen nestemäistä savua. Nestemäsitä savua (hickory) löytyy monista isommista ruokapaikoista tai grillausliikkeistä. Santa Marialta löytyi ainakin viime kesänä. Minä käytin tuotelahjana saamaani ulkomaista nestesavua. Tuotelahja joita kokeille jaettiin töissä, ei blogimaailmassa. Maku oli siitä huolimatta yhtä hyvin kuin muissa joita olen kokeillut.

Pathaimpaan lopputulokseen pääset kun kylvetät possukkaa suolavedessä vuorokauden, näin saat mahtavan suolaisuuden lihaan ja huomaat ettei laadukas liha juuri muita makuja itsensä lisäksi kaipaa. Liha maistuu lihalta ja on tällöin "lihaa parhaimmillaan". Suolavesi oli nyt voimakkuudeltaan 7%, pekonia kun teen, niin pidän suolaliemen 10%.  Kastikkeen virkana on enää kruunata kokonaisuus. Suolauksen jälkeen paahda lihaa uunissa sellaisenaan 3 tuntia 150 asteessa, päälle grillaus ja saat kanssagrillaajat kuolamaan verkkopaidalleen. 

Paahtokylki

n. 1kg Luomuporsaan luutonta kylkeä
n.2l suolalientä (7%)
rouhittua mustapippuria

Valmista suolaliemi: Yhdistä 2l vettä ja 70g suolaa. Voit käyttää myös savustettua suolaa. Kaada neste lihan päälle ja anna maustua kylmässä 1 vuorokausi. 

Vuorokauden päästä nosta liha nesteestä, huuhtele kylmällä vedellä ja kuivaa lihan pinnat huolella.

Paahda lihaa150 asteessa n.3h. 

Nosta liha uunista. Pippuroi liha ja valele Cherry BbQ-soosilla.

Grillaa kovalla lämmöllä n.10min per puoli. Käännä lihaa useasti grillauksen aikana ja valele aina soosilla käännettäessä. Voit myös halutessasi savustaa lihaa savustuspöntössä n.15min

Cherry BbQ-kastike

1dl Felix Chili-Ketsuppi
2dl kirsikoita
1 tuore chili
1 yskikyntinen valkosipuli
1 sipuli silputtuna
4rkl omenaviinietikkaa
4rkl ruokosokeria
2rkl Worchestershire soosia
1rkl Dijon sinappia
4rkl voita
1tl savusuolaa
(loraus nestemäistä savuaromia)

Yhdistä sipulit ja pilkottu chili kattilaan ja kuullota kattilassa öljyssä. Älä anna sipulin ruskistua. lisää sekaan etikka ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten loput aineet voita lukuunottamatta. Anna poreilla miedolla lämmöllä n.45min ja lisää voi. Soseuta.



19 kommenttia:

  1. Mä jätän sen verkkopaitaosion väliin.

    Muuten aivan törkiän hyvän näköstä. Mä en uskaltanu omaani laitta vaan grillissä... seuraavalla kerralla sitten.
    Seuraavat ribsit saa kyllä maistaa tuota kirsikkasoosia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätät siis hyvin tärkeän osan väliin.

      Hyvältä se sun setti kuulosti, ja kyllä se rasva munkin mielestä on possussa se paras juttu.

      Kirsikkasoosia kandee kyl kokeilla.

      Poista
  2. voi hiisi mitkä värit! kyllä sä vaan osaat :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks :-) kesä näkyy nyt väreinä. Sullakin oli komia possurulla.

      Poista
  3. Arvatenkin täältä tuli kovat setit! NAM!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvatenkin myös sun grillipossut oli kova ja mausteinen setti. NAM!

      Poista
  4. Sanaton ihminen! Kuulostaa upealta setiltä!

    VastaaPoista
  5. Tuoreita vai säilykekirsikoita?

    VastaaPoista
  6. Oletko kokeillut savustaa pallogrillissä 4-5 tuntia tuon uunikypsennyksen sijaan? Tekee mausta ja suutuntumasta melkoisen miellyttävää. Aivan eri asia kuin uuniribsit tai uunipossu. Tässä on yksi ohje: http://www.seriouseats.com/2011/05/guide-to-grilling-smoking-on-a-charcoal-kettle-grill.html?ref=grilling

    Vesiastian voi laittaa myös suoraan hiilien päälle. Ja hiilien kanssa ei kannata liioitella, parin nyrkin verran riittää. Omenapuu on paras savupuu, leppä on hyvä kakkonen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta,grilli aina uunin voittaa ja omenapuu myös oma suosikki.

      Itse asun kerrostalossa ja parvekkeella grillaaminen tai savustaminen saa muut asukkaat sekoamaan. Pallogrilli on varastossa,ä,niin myös savustuspönttö ja niin usein käytössä kuin mahdollista. myös sähkögrilliin tulee sorruttua juuri parvekegrillauksessa.
      Kiitos muuten linkistä,hyvää luettavaa.

      Poista
  7. Tuo soossin on pakko olla hyvää ja kun vielä nauttisi kirsikkaoluen kanssa, huh huh :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyl :-) joo,kylkeen vielä kylmä Kriek. Toimis varmana.

      Poista
  8. On varmaan yhtä hyvää miltä näyttääkin! :D Njam!

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit