Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Kesäkeittiön kovin burger on Juicy Lucy & Smoked Bacon

Nyt tihkuu cheddaria. Se puhukoon puolestaan.

ei nyt tuu mieleen mitään kesäisempää pommia kuin tämä. Kuvassa armas käsimallini, kyseessä ei siis ole Olli Hermanin kädet, enkä itsekään ole alkanut käyttämään kynsilakkaa.
Saksalainen kehitti burgerin 1900-luvun alussa, ellei jopa ennen ja roudasi sen takin povarissa laivamatkan yhteydessä Amerikkaan. Amerikkalainen toverihan innostui moisen nähdessään ja alkoi kehittämään ideaa. Tässä vaiheessa historiankulkua Amerikka teki jotain järkevää, se nimittäin lopetteli orjuuttamisen ja tajusi syödä hampurilaisia sen sijaan. Pieni ja mitätön saksalaiskeksintö saikin hetkessä mielettömät mittasuhteet.

Asia levisi kuitenkin kuluttajan lailla ja syntyi juuri näitä koukkuun jääneitä pelastamaan yritys, Mc**nalds.
Tämä kuitenkin oli kehityssateenkaaren toinen pää. Toisaalta se toi tavaran kaikkien tietoon mutta muovasi sen brändiksi ja pilasi idean samalla. Luojan kiitos on olemassa myös kotikeittiö, jossa voi omin pikku kätösin muovailla omasta mielestäni sen parhaimman burgerin.

Amerikkalaisten burgereiden kuningas on nimittäin helposti ja nimensä mukaisesti härski Juicy Lucy, toisena kisassa tulee mieletön Smoky Bacon. Kun on 2 bugeria ja yski kisa, niin on oltava luova ja hiottava 2 mieletöntä herkkua yhteen. Kaiva siis grillisi jo esiin, kohta olet kuolaposkella kokeilemassa joko hiilet on kuumana. Burger, iso sellainen, cheddaria tihkuva sellainen,savuista pekonia uhkuen oleva burger saa nimittäin ainakin omat sylkirauhaset toimimaan normaalia aktiivisemmin. Ja siitä kaikesta on kyse, ainakin minun kesäkeittiössäni. Tärkeintä on tuoksu ja maku.

Novelle.fi ja Blogirinki yhteistyössä päättivät kehitellä hieman reseptiikaa kesäkeittiön hengessä ja minäpoika sain olla mukana. Kesän kuuluu grillaus,savu, marinadi, grillin tirinä, hiilloksesta lihaan tarttuva maku ja novelle kivennäisvesi. Toisille se maistuu illalla, toisille se pelastaa aamun joka on verrattavissa juhannuksen jälkeiseen aamuun kun herää kosteasta teltasta. Tiedätte, se on se aamu kun kurkkua ihan oikeasti kuivaa. 

Novelle taipuu moneen, nimittäin novellesta saa luotua vaikka mitä kylmiä juomia kesäpöytiin mutta siitä sitten joskus myöhemmin lisää. Minä nimittäin olen enemmän perehtynyt kiinteässä muodossa olevaan juttuun. Juicy Lucyn parhaus on ehdottomasti cheddar, cheddar joka pursuaa täyslihapihvin sisältä kun sitä puraisee. Joskus juustoa pukkaa ulos solkenaan puraisemattakin. Tässä siis 3 tärkeää pointtia kesäkeittiön burgervastaaville: Hyvä, rasvainen liha, lihamylly ja Cheddar. Suosittelen jauhamaan pihvin härän kasslerista. Härän kassleria on vaan oikeasti jo hieman vaikea saada ihan peruskapoista mutta yritä jos onnistuu. Kasslerin kilohinta liikkuu 10 euron nurkissa. Tosin Kassler olikin sitten 10kg kokoinen pala. Todella hyvän piffin saat myös käyttämällä lapaa tai rintaa.

Sitten se toinen kohokohta, eli pekoni. Peksu tai Kevin Bacon näin kaverien kesken on helppo valmistaa ihan kotosalla. Kesäkeittiössä kokki voi yllättää naapurinsa joka ei todellakaan tee pekoniaan itse, vaan kurkkii rajaidan yli kateissaan kun sinä savustelet lihajötikkää grillissä. Tärkeimmät pointit on suolaaminen ja savustaminen. Suolaa liha suolavedessä,huuhtele,kuivaa ja savusta. Pyri pitämään savustettaessa lämpö 100-120 kohdilla, enempää ei tarvita. Muista, pekonia on paras leikata kun se on jäähtynyt ja kiinteynyt. Nahka poistetaan vasta silloin. Nauti kesäkeittiön kovimmasta burgerista, minun mielestäni ainakin. savuiselle ja rasvaiselle herkulle ruokajuomaksi jääkylmä ja raikas Novelle Kivennäisvesi.

Vaaleissa äänestysprosentti oli alhaisempi kuin rasvaprosenttini, tosin tämä saattoi johtua huonoista vaihtoehdoista. Tässä on kyse nyt respetikisasta ja tässä kisassa kaikki on hyviä. Vain äänestämällä voi vaikuttaa vaaleissa ja tässä kisassa. Äänestämään pääset täältä.

Smoky Bacon & Juicy Lucy Burger

Juicy Lucy on nimensä mukaisesti härskin herkullinen burgeri. Pääosassa on 200 gramman cheddaria tihkuva kokolihapihvi ja itse savustettu pekoni.

 4:lle

Pihvi:

800g rasvaista naudan jauhelihaa esim. lapaa, rintaa tai kassleria
200g cheddaria
suolaa
pippuria

jauha liha lihamyllyllä tai käytä valmiiksi jauhettua lihaa. Pyri kuitenkin käyttämään mahdollisimman rasvaista ruohonosaa. Jaa massa  8 osaan. Tee ohuita "lättyjä" ja asettele juustot 4 lättyyn. Nosta toiset "lätyt" päälle ja muotoile pihveiksi. Näin cheddar jää pihvin sisälle. Grillaa piffejä grillissä tai paista pihvit öljyssä pannulla muutama minuutti per puoli. Kääri pihvit folioon yksitellen ja paista loppuun uunissa. 170 astetta ja noin. 10min. Tällöin lihaa jää vielä kivasti hieman punaiseksi ja on mehevää.



Smoky Homemade Bacon

1kg porsaan luutonta kylkeä
2l suolalientä (2l vettä, 200g suolaa)

Kaada suolavesi lihojen päälle ja anna suolaantua vuorokausi kylmässä.
Savusta lihaa n.100-120 asteessa n.20min. 
nosta kylmään ja anna jäähtyä kunnolla. Leikkaa ohuita siivuja ja grillaa tai paista pannulla. Jäähtyneenä lihasta on helppo leikata ohuita pekonisiivuja. Jos et halua tehdä pekonia itse, voit korvata sen palvikyljellä tai perus amerikanpekonilla.

Täytteeksi vielä tuoreita jalapenoja, chiliketsuppia, sinappia ja majoneesia. Voit heittää vielä cheddaria pihvinkin päälle.

Ruokajuomaksi ehdottomasti perus Novelle kivennäisvesi




Yhteistyössä novelle.fi & Blogirinki

10 kommenttia:

  1. Huhhuh! Mahotonta burgeria. Vähän Novelle keventää :)

    Ja siis jos multa kysytään, niin söisin. Ja äänenikin sait.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta siinä tapauksessa mä olen tehnyt ainakin jotain oikein jos sieltä ääni ropsahti :-) kiitos.

      Poista
  2. Melkein en kestä! Vaikka yleensä tykkään vain ohuesta pihvistä hampurilaisen välissä, kun muut ainekset paistattelevat runsaudellaan, on tämä böögeri aivan käsittämättömän herkun näköinen. Uuh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele. Kyllä Amerikkalainen tietää milloin pihvin pitää olla paksu :-) muuten oon samoilla linjoilla, että ohut pihvi toimii burgerissa. Tässä se jötkö on paikallaan.

      Poista
  3. Heips, nyt vasta huomasin rotissöörilogon blogissasi. Äskettäin installoitu? Laitapa viestiä Chargée de Presse Johanna Hornborg-Ojalalle, niin hän liittää sinunkin blogisi linkin rotissöörien sivuille. Johannan emailosoite löytyy Suomen puhemiehistön kohdalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks! Sain hyväksynnän jäsennyydelle vuoden alussa. Kesällä tai talvella sitten käädyt niskaan. Pitää olla yhteydessä tuohon Johannaan. Saa nähdä miellyttääkö mun rosoinen tyyli rotisseurin silmiä :-)

      Poista
  4. Ja tän jälkeenkö vielä henki kulkee? ;-)

    VastaaPoista
  5. VAU! onpa upeat kuvat ja mikä ateria, täällä alkoivat sylkirauhaset toimia tuplateholla kun näin kuvan, mikä burgeri!

    VastaaPoista
  6. Kiitos Anne! nyt vaan sylkykuppi esiin tai burgerit tulille :-)

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit