Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Voisiko sanoa, että jopa täydellinen Chili Con Carne?




Lähes tulkoon jokaisella suomalaisella on oma versionsa Karjalanpaistista, Läskisoosista tai vaikkapa kalakeitosta. Myös jokaisella amerikkalaisella ja mexicolaisella on oma näkemyksenä Chili Con Carnesta. Loppupeleissä mitään ainutta ja oikeaa tuskin onkaan olemassa. Tässäkin lajissa amerikanhemmot jopa järjestävät huikeita kisoja osavaltioiden ja koko maan kesken. Osallistujia on tuhansia ja jokaisella oma näkemyksenä ruoasta. Hienoa, voi kunpa meilläkin olisi jotain vastaavaa. Olemme kuitenkin sen verran kahjoja, että kisailemme mielummin saunomisesta. Sitäkin sillä uhalla, että fanaattisimmat polttavat itsensä lauteille. 

Oli mielenkiintoista syventyä tähän ruokaan, joka on muutakin kuin Maggi-pusseissa myytävää valmisjauhetta "lisää vain jauheliha" meiningillä. Itseasiassa tähän meni aikaa kokonainen viikko. Kokeilin,epännistuin. Kokeilin vielä,epäonnistuin. Kokeilin vielä ja onnistuin.Muutama päivä selaillessa erilaisia reseptejä ja tyylejä valmistaa se paras Chili Con Carne. Aiemmin olen hurahtanut yhteen ruokaan samalla antaumuksella Tikka Masalaa tehdessä. Sekin olla kyllä kaiken vaivan ja odottelun arvoista.


Ensiksi lähin liikkeelle kahdesta asiasta: Amerikka ja Meksiko. Molemmista piti saada jotain. Lihapuolen valinnat syntyivät selailemalla mm. Heston Blumenthalin ideaa kyseistä ruoasta. Heston käytti jauhelihan lisäksi härän short ribsejä. Näitä olisin saanut käyttööni mutta luultavasti suurinosa lukijoista ei, joten päädyin vähintäänkin yhtä hyvää ruhonosaan eli häränhäntiin. Halusin mukaan lihaa joka soveltuu hyvin pitkään haudutukseen ja sisältäisi myös rasvaakin. Härässä nuo osat ovat vähissä jos ribsit, kassler ja häntä jää laskuista pois. Lisäksi innostuin Hestonin tavasta käyttää osana täysin rapeaksi paistettua jauhelihaa. En muista käyttikö herra jauhelihan vain liemeen mutta minä käytin sen lautaselle asti. Mukaan oli saatava myös mukavasti savuisuutta, niin käytin myös kolmantena lihana porsaan savukylkeä. Myös marinointi on tärkeä osa kaikkea ja sekin nähtiin jo Tikka Masalan kohdalla. Mikäs sen jenkimpää marinadia olisi kuin itse Jack Daniels. Amerikanpoppoo juopottelee sillä mutta tajuaa myös maustaa siilä. Meksikolaiseen keittiiöönhän vanilja kuuluu ja sitä käytetään niin suolaisissa kuin makeissakin ruoissa. Jack Daniels omaa juurikin Bourbonin makua ja tarkimmat sen vaniljaisen maun erottavatkin. Lihakset saivat uiskennella veden, suolan ja Jack Danielsin seassa 24 tuntia. Kyllä, kaikki on sen arvoista.

Chili Con Carne osa1:

1kg häränhäntiä
3dl Jack Danielsia
1l vettä
1dl suolaa
1dl sokeria

Mittaa kulhoon litra vettä, 1dl suolaa ja sokeria. Anna suolan ja sokerin imetyä veteen. Liekitä Jack Daniels mutta varo törkeän korkuisia liekkejä ja varaudu siihen, että Daniels tykkää palaa kauan. Kaada Daniels marinadiin. Peitä kelmulla ja anna marinoitua kylmässä 24h.

Osa 2:

3dl Kidney papuja (luomu)
5dl vetää
1tl suolaa

Koska kunnon Carnessa kuuluu olla papuja, niin myös tässä on. Jos aiot panostaa kolmeen eri lihaan ja 24 tunnin marinointiin, niin panosta myös muutamalla eurolla papuihin ja jätä tölkkipavut kaupan hyllylle. Mittaa pavut,vesi ja suola astiaan ja anna liota 24h.


Koska jo nimikin sen sanoo, niin pakkohan tässä on olla yrmyäkin. Kunnon possahdus kielessä mutta liika on aina liikaa. Tässä versiossa tuo polte tulee vasta hiukan jälkijunassa eikä todellakaan jyrää makuja. Potku on balansissa muiden makujen kanssa. Jos haluat aivan törkyistä poltetta, niin tuplaa määrä. Maistele kuitenkin ensin ja mausta sen mukaan. Käytin kolmea eri chiliä: Makeaa ja mietoa Anchoa, todella äkäistä Linnunsilmää ja tavallista vihreää. Lisäksi seokseen eksyi mm. kuminaa, kurkumaa, tulista savupaprikaa, kokonaisia mustapippureita, kanelia yms. Tämä seos on marinadin, lihan ja kastikkeen ohella se ruoan sielu. Mutta sitten reseptiikka loppuun...

osa 3: Mausteoljy

6kpl Linnunsilmä Chilä jauhettuna /2rkl tulista chilijauhetta
3kpl Vihreetä chiliä pieneksi leikattuna
1rkl Ancho Chiliä (jauhe)
1rkl Tulist Savupaprikajauhetta (La Chineta)
1rkl kanelia
1rkl valkosipulijauhetta
1rkl murskattuja korianterinsiemeniä
1tl kurkumaa
1tl juustokuminaa
1tl suolaa
1dl paahdettua sipulirouhetta
2rkl ruokosokeria
2dl öljyä

Mittaa pannulle öljy ja lisää sekaan kaikki mausteet. Älä paista vaan lämmitä hiljalleen kunnes seos alkaa kuplimaan. Nosta liedeltä jäähtymään.

Osa4: Kastike

Mausteöljy
3dl paseeraattua tomaattia
1pieni purkki tomaatipyreetä
1pullo punaviiniä
5dl lihalientä (5dl vettä + lihaliemikuutio)
1 pullo Sol-Olutta
1dl Jack Danielsia

Kaada kattilaan aiemmin tehty mausteöljy ja tomaattimurska. Freesaa muutama minuutti ja kaada sekaan lihaliemi, viini ja pseerattu tomaatti. Anna poreilla kunnes jäljellä on n. 7dl nestettä.

Nosta liedeltä ja kaada sekaan Sol-Olut ja Jack Daniels. Kastike valmis.

Osa 5: Haudutus

400g jauhelihaa
200g Porsaan Savukylkeä
1kg Häränhäntää
1l kastiketta 
3dl Kidney papuja

Ruskista jauheliha todella rapeaksi, saa melkeinpä palaa. Nosta jauheihat sivuun ja paista savukylki rapeksi. Ruskista sitten marinoidut häränhännät. Nosta lihat pataan ja kaada sekaan kastike. Hauduta pataa 100 asteessa 6-8 tuntia, tai mieluiten yön yli. Minä annoin padan muhia 12 tuntia. Kun haudutusaikaa on noin. tunti jäljellä, niin lisää pavut ja anna hautua vielä se tunti.

Kas, aivan huikea Chili Con Carne on valmis. Nauti tortillalätyistä tehtyjen lastujen ja tortillojen kera. Kylkeen vielä rapeaa salaattia ja Creme Fraichea, niin johan on eväät mallillaan! Nauti.

9 kommenttia:

  1. Mahtavan kuuloinen resepti. Kumina kannattaa vaihtaa reseptissä juustokuminaksi. Joku saattaa luulla, että tarkoitat kotimaista näkkärikuminaa (eng. Caraway) vaikka tarkoitat juustokuminaa (eng. Cumin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks kommentista ja hyvä pointti. Asia korjattu :-)

      Poista
  2. Sinnikäs ainakin olet, kun viikon jaksat yhtä reseptiä hioa ja tehdä useampaan kertaan. Eihän tuo silloin voikaan olla muuta kuin hyvää.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se kiva ku joskus innostuu :-) mut oli kyl kaiken vaivan arvoinen!

      Poista
    2. Pakkohan tuota on kokeilla, on niin loistavat kuvat että nälkä tulee tahtomattaankin! Tuliko noita kokonaisia mustapippureita jotka mainittiin vain tekstissä..?

      Poista
    3. Kiitos, kiva kuulla :-) Joo laitoin muutaman kokonaisen mustaippurin :-) sori, unohtunu reseptiikasta.

      Poista
  3. Kyllä voi sanoa täydellinen:-) vaihdoin viskin savunmakuiseen ja hienosti se maistui lihoissa vaikka mausteita on mukava määrä muutenkin. Kiitos uudesta marinointi vinkistä.

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit