Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 17. helmikuuta 2014

Kokin vapaapäivä: Karitsan karetta simppelisti






Olympialaisten ja niissä nähtyjen pettymyksien ohella on tullut myös työnkin lisäksi kokkailtua. Pettymykset on keittiön sijaan jäänyt hiihtoladulle ja kiekkokaukaloon. Sunnuntairuokaa parhaimillaan olikin karitsan kare. Kare on karitsasta itselle se rakkain ruhon-osa ja tälläkin kertaa se suli suuhun kuin jääpala.  Enkä minä todellakaan sunnuntaisin syö näin hyvin. Hyvä jos syön muuta kuin kylmiä nakkeja. Blogiin postatut ruoat yleensä nautiskelen kaverin kanssa mutta tällä kertaa pidin nautinnon yksin itselläni. Vapaapäivä 2 rankan viikon päätteksi, Suomen peli ja kare, kyllä.

Kokin vapaapäivä omalla kohdallani on kaikkea muuta kuin mediaseksikästä. En ajele työpäivän jälkeen vespalla enkä avomersulla trendikkäästi, tai Santeri Hämäläisen tapaan museopyörällä, jossa puukorissa luomuyrttejä ja koristepatonki. Enkä todellakaan syö aamupalaksi hampunsiemeniä ja siitepölyä. Röhnötän kalsareissa, katson jääkiekkoa, saunon myöhään ja syön gratinoituja sinisimpukoita yöpalaksi, nukahdan aamuyöstä ja herään aamulla väkisin. En juo vettä vaan juon kahvia,paljon. Olen saanut kauppiaalta sponssina karitsan kareeta ja ryhdyn hommiin ennenkuin talon täyttää 4 lasta. Maha täynnä kareeta ja lapsilauma ei anna saumaa päikkäreille, livistän kauppaan piiloon meteliä. Se on kokin vapaapäivä.

....Yleensä karetta tehdessä on aina fiilistellyt huikeilla sooseilla ja/tai- maustehässäköillä Ras el Hanoutista TexMexiin yms. Nyt kuitenkin luotin hieman rennompaan ja simppelimpään ja annoin lihalle mahdollisuuden olla oma itsensä. Tuoretta yrttiä, palsternakkaa, valkosipulia, ruusukaalia ja valkoviiniä, niistä on maistuva ruoka tehty. Hyvä,laadukas liha ja simppeli lisuke, kastiketta ei kaivata vaan antaa lihan olla pääosassa. Kokeile ja nauti. Parempaa lihaa saa hakea. Kyllä taas kehtaa palata duuniin.


2 karetta
putsaa kareet huolella ja marinoi

Marinadi:
3dl öljyä
1 solo valkosipuli
1 oksa rosmariinia
1 oksa timjamia
3 mustapippuria
2 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1rkl sormisuolaa

hunajaa

yhdistä ja anna marinoitua kylmässä 2-24h kiireestä ja nälästä riippuen. Paista kuumalla pannulla pinnat kiinni. Valele päälle hunajaa ja nosta 225 asteeseen (pidin grillivastusten alla) ja paista 8min. Anna vetäytyä ainakin 5min.

Lisuke

pikkuporkkanoita
ruusukaalia
palsternakkaa
valkosipulivoita (voita+ valkosipulimurskaa)
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
loraus valkoviiniä

Paista pannulla valkosipulivoissa  kunnes juurekset saavat väriä. Lisää viini, ja anna kiehahtaa mutta jätä juurekset hieman napakaksi. Juureksissa saa olla purtavaakin. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää hunajaa liskukkeeseenkin jos haluat.

6 kommenttia:

  1. "...tai Santeri Hämäläisen tapaan museopyörällä, jossa puukorissa luomuyrttejä ja koristepatonki:" Kiitos nauruista, hörähdin ääneen! :-D Kareesi näyttää upealta, tätä täytyy kokeilla, ehkä grillissä keväämmällä?

    VastaaPoista
  2. Minä repesin tuon siitepölyn kohdalla lopullisesti! ...laakerinlehteä pitääkin kokeilla marinaarissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo,en oo mikään superfoodie vaan rasvainen ja väsynyt kokki :-)

      Poista
  3. Yksinpuolinko vain 8 minuuttia vai käänsitkö välillä? Ei oo grilliä :( ja vastukset menee uunissa heti pois päältä, kun haluttu lämpötila on saavutettu. Grillaa siinä sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kääntänyt vaan heitin ihan valurautapannussa uuniin. Ei haittaa jos ei ole vastuksia kunhan lämpöä on se 250 tai enemmän. 8-10min riittää mediumiin :-)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit