Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Oi,oi Pitkään haudutetut lampaanpotkat..



Jos kaupassa tulee vastaan 2kg komeita lampaanpotkia ei niitä voi vältellä. Varsinkin jos tiedossa on vielä se, että ne ovat mielettömän herkullisia ja meheviä muutaman tunnin kurituksen jälkeen uunissa. Potka on varmasti parhain osa lampaasta heti kareen jälkeen, tai oikeastaan aika tasoissa mennään. Potka saa edukseen vielä edullisemman kilohinnan. 

Kuka kesää edes kaipaa kun pöydässä on pitkään haudutettua lampaanpotkaa punaviinissä ja kylkiäisenä valkosipulilla ja pekonilla rikastettua muusia?-Ei kai kukaan. Ainakaan en itse, ja lisäksi tälläisellä mätöllä kyllä jaksaa pimeämmänkin ajanjakson. Kulinaarisessa mielessä syksy ja talvi on minulle sitä herkullisinta aikaa. Tämä näkyy niin blogeissa kuin meidänkin pöydässä. Pataruokien ja piiraiden määrä on noussut 190% kuukauden sisällä. Itse asiassa isänpäivänäkin tuli väännettyä kunnon hirvipataa, mutta siitä sitten myöhemmin lisää. 

Sopivasti vielä pataruokien teemaan osui myös kuukauden ruokahaaste, jonka järjestäjä grillaa & chillaa kaikessa rauhassaan patojen äärellä. Eli aiheena on siis pataruoka. Hetken kelailin lähdenkö mukaan tällä vai hirvellä, mutta tällä mennään. Pataruokaan syksyn ja talven maut kulminoituu, eli padat porisemaan! Ja jos lampaanpotkia ei löydy, niin tämän voit tehdä samoin naudasta,possusta ja kanankoivetkin sopii tähän enemmän kuin hyvin!



2kg Lampaanpotkaa
suolaa
pippuria
Rosmariinia
Vehnäjauhoa

Koko touhu on hyvä startata veistelemällä potkasta luu esille. Se on vain ulkonäkö seikka ja siitä on hyvä nostaa lihat. Mikäli luu irtoo lopussa nostamalla lihasta on potkat täydellisä. Muutama viilto kalvoihinkaan ei ole pahitteeksi. Mausta potkat ronskisti suolalla ja pippurilla. Maustamisen jälkeen potkat kannattaa leivittää vehnäjauhoilla, joka taas tuo ruskistettaessa kauniin värin ja siinä sivussa vielä toimii hyvänä suurusteena kastikkeelle padassa. Tässä vaiheessa voit myös pujottaa rosmariininoksat luihin, mutta ne voi myös lisätä viimeisenä koristeeksi. Rosmariini kuitenkin tuo mukavaa potkua soosiin joten voit heittää oksan tai pari pataan ja noukkia ne lopuksi pois.


Liemi

Porkkanaa
1 varsiselleri paloina
2 isoa sipulia lohkoina
1 solo valkospuli
6 mustapippuria
2 laakerinlehteä
1 pullo punkkua
5dl Vahvaa lihalientä
200g paseerattua tomaattia
2rkl tomaattipyrettä
1rkl sokeria
1tl kuivattua timjamia

Liemeen töräytin omasta maasta vielä nostettuja nättejä,makeita pikkuporkkanoita. Mutta mikäli käytössä on isompia porkkanoita kannattaa ne ainakin puolittaa pituussuunnassa. Sekaan selleriä, sipulia isoina lohkoina ja kokonainen murskattu solo valkosipuli tai 4 kynttä. Freesaa öljyssä ja kun alkaa pehmenemään niin lisää sekaan pyree ja freesaa vielä hetki. Sitten kaada sekaan lihaliemi,punkku ja paseerattu tomaatti ja anna kiehahtaa. Lisää lopuksi kaikki  muut maut. 




Sitten vain sekaan ruskistetut lampaanpotkat, tarkista että nestettä tarpeeksi ja että lihat peittyvät. Lisää tarvittaessa vettä.

Nosta pata 200 asteiseen uuniin ja anna olla 10min, jonka jälkeen laske lämpö 150 asteeseen ja anna muhia 2,5tuntia.

Kaada neste pois padasta kattilaan. Valele potkia hieman soosilla ja laita takaisin uuniin. Sillä aikaa keitä kastike kokoon. Nosta potkat uunista, kaada soosi päälle ja tarjoa pekonilla ja valkosipulilla maustetun muusin kera.

17 kommenttia:

  1. Lammasta täältä löytyy heikosti, mutta kanankoivista tätä voisikin kokeilla. Nyt alkaakin jo maistumaan tällaiset uunissa muhineet ruoat.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se syksy ja joulu vaan altistaa tuhdeille padoille :)

      tee ihmeessä kanasta,toimii varmasti hyvin. Ilmottele lopputuloksesta.

      Poista
  2. Hyvännäköistä ja varmasti makuista!! Mutta sanopas chef miksi pidät ensin 10 min tuossa kovemmassa lämmössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja

      Itse asiassa kysyit aika vaikean kysymyksen. Itselle on opetettu että laitetaan 200 asteeseen 10min ja lasketaan 150 ja tavallisella uunilla tähän menee vielä se 10min. Uskoisin että pata halutaan nopeasti lämpimäksi,neste kiehahtaa ja sitten loppu muhitellaan hiljalleen.

      Se että onko sillä merkitystä siinä tapauksessa kun haudutellaan 4-10h en osaa sanoa,tuskin. Uskoisin että ensin 200/10min on lähinnä padoille jotka ovat uuunissa 1-3h ja hieman nopeuttaa kypsymistä.

      Itse olen tosin tehnyt aina niin :) paremmin en oikein osaa sanoa. Nopea lämmitys,kiehahtaa ja hiljalleen lämpö laskee ja muhii.

      Poista
  3. Hyvältä kuulostaa, täytyy itsekkin yrittää muistaa osallistua kisaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,sulta löytyy varmasti jokin hyvä pataherkku :)

      Poista
  4. Onpa ihana annos, jälleen kerran! mikä tuo ihana punainen pata on merkiltään? :)

    Olin niin onnekas että isäni teki minulle samaa (samanlaista) herkkua isänpäivänä, en ole ihan niin pahasti annoskateuden kourissa kuin olisin voinut olla jos en olisi juuri pari päivää sitten tällä herkutellut, vaikka kyllähän tämä taas uuniperunat voittaa jotka popsin tänään illalliseksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annemi!

      Padan olen saanut tädiltä lahjana. Muistaakseni Heirol? Tosi painava pata.

      Ei voi kun sanoa,että isälläs on loistava maku :)

      Poista
  5. Meilläkin syötiin lampaanpotkaa isänpäivänä... Samalla tavalla hajoavaksi kypsennettynä, mutta tällä kertaa hedelmäisessä kastikkeessa. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lammas taitaa olla isien mieleen kun joka pöydässä on faijat natustellu potkaa.

      Mitä hedelmäinen soosi piti sisällään?

      Poista
  6. Onko nälkä ? No nyt on ! :D Mulla onkin toi lampaanpotka kummitellut mielessä hetken että pitäis sitäkin tehdä joku kaunis päivä taas.

    Ja he, keittiökemiaa kirjan kanssa useita tunteja viettäneenä se 10 minuuttia ensin tosi kuumassa lämmössä aiheuttaa Maillard-reaktion jossa ruoka-aineiden sisältämät aminohapot ja pelkistävät sokerit reagoivat keskenään tuottaen sitten paljon erilaisia yhdisteitä, jotka antavat esim. paistetulle lihalle tms tyypillisen värin ja aromin. Maillard -reaktio eli karbonyyli-amiini -reaktio on sen värin ja maun kannalta tosi tärkeä tapahtuma ruoanvalmistuksessa. Ilman Maillardia ei olis niin hyvä potka :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kummittelut seis,potkat pataan Maillardin kera :)

      Maillard on tuttua pihvin paistamisen oppitunneilta,mutta että sen lonkerot ylettyy pataruokaan asti! Mutta nyt kun asian mainitsit,niin luontevastihan asia on noin.

      En siis ihan kaukana ollut aiemman selvynnyksen kanssa,mutta Maillard sen kiteyttää. Kiitos Milma infosta :)

      Poista
  7. Tää oli todella herkullista. Tein karitsanpotkista ja pidin ehkä muutaman minuutin liian pitkään, mutta maut oli kyllä kohdillaan.
    Tuo rosmariinin oksa luuhun koristeeksi oli kans tosi hyvä vinkki ja teki annoksista kivan näköisiä.

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit