Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

torstai 14. maaliskuuta 2013

Pulled Pork Mexicon tyyliin ynnä kvinoat, salsat ja molet

Mehiko, Halapenjo!
 
 
 
 
 
 
 
Pulled Porkia miljoonine versioineen on netti pullollaan. Kaikki kehuvat, kaikki tykkäävät, eli ennen kyllästymistä jaan omani teidän riesaksi. Meidän perheessä possua ja nautaa yms.hirviä on jo pitkään valmistettu samalla kaavalla. Kun kerran syö tätä, haluaa aina lihan suorastaan katoavan, sulavan leukaperiin. Muissa lukemissani versioissa liha kypsennetään grillissä aika ajoin marinadia sivellen, tai sellaisenaan paahdettuna uunissa. Loistavia tapoja molemmat. Itse laitan aina pakin pohjalle hieman vettä, vain lihapalan puoleen väliin asti. Tuo piení määrä pitää lihan todella kosteana, mehevänä loppuun asti, slurps! se katoaa suuhun. Toki en väitä olevani ainoa joka näin tekee, mutta jos et ole moista tapaa käyttänyt, niin suosittelen kokeilemaan.
 
Meksikolainen ruoka on ny jossain määrin ollu esillä. Povasit jopa tulevaa trendiä tuolta suunnalta. Tulkoon, ei juuri kiinnosta trendit, tai no vähän. Tuntuu vaan että noita trendejä tulee joka suunnasta, jopa Perusta. Tortillat on aina trendikkäitä siinä missä Raclettekin... minun kodissani. Niistä olen pitänyt jo pienestä asti, siitä asti kun ensimmäisen söin. Maun lisäksi tortilloissa kiehtoo kaikki muu sen ympärillä. Guacamolet ja salsat yms. Parasta on se, että useimmin näitä tekee jonkun kanssa, ei vaan itelleen. Se tarkoittaa että ruokailusta saadaan sosiaalinen tapahtuma, ei vaan pikaista mättämistä ja thats it!
 
Olen tainnut jo aiemminki tästä sanoa mutta kerrataan vielä, että eniten kaipaa sellaista ns."trendiä" joka toisi mukanaan tuon sosiaalisuuden ruokapöytään. Ruokailu olisi muutakin kuin ruokaa, tapahtuma. Kellään ei olisi mikään kiire, syötäisiin, pidettäisiin taukoa, juteltais, naurettais, itkettäis, juotais ja taas syötäisiin. Mutta liian harvoin ruokailu on muuta kuin syömistä kyyryssä ja sitten kaikki katoaa omille teilleen. Suomalaista käytöstä nään työssäni, usein sen huonomman puolen. Tullaan ravintolaan, kauhea kiire, silti tilataan aikaa vievin annos. 5minuuttia mennyt ja aletaan valittamaan "mis mun pihvi on, juna lähtee 15min päästä!" Kun taas ite tykkään mennä ravintolaan, istua, jutella, syödä ja mikä tärkein: Ilman kiirettä. Näin kokemus on parempi ja mielikin. Jos on kiire, syön muaalla.
 
Vai oonko ihan yksin tämän ajatuksen kanssa?
 
 
 
 
Pulled Pork Mexico
 
1,5kg Halpaa Possun osaa esim.lapaa
2 pussia Old El Paso Tortilla maustetta
1rkl Savupaprikajauhetta
1rkl Merisuolaa
4 Valkosipulinkynttä
Tuoretta Korianteria
 
 
 
Hiero suola mausteet lihan pintaan. Heitä liha pakkiin ja kaada pohjalle vettä lihan puoliväliin asti.
Peitä pakki foliolla ja nosta 200 asteeseen. Anna olla 30min.
Laske lämpö 150 ja anna olla 3h
laske lämpö 100 ja anna olla 3h
 
Tässä vaiheessa liha on jo niin mureaa, että se repeytyy lusikallakin. Itse annoin kuitenkin olla vielä alle 100 asteessa 1,5h ja siinä vaiheessa lihaa repesi jo palaa vuoasta pois nostaessa.
 
 
 
 
 
Jalapeno Salsa
 
7-8 Jalapenoa
6 kirsikkatomaattia
1 Punasipuli
1 limen mehu
1 valkosipulinkynsi
Tuoretta Korianteria
Tuoretta Minttua
1rkl Valkoviinietikkaa
1dl Chiliöljyä (chili+oliiviöljy)
1rkl sokeria
1tl suolaa
 
Pilko jalapenot, sipulit ja tomaatit pieneksi. Lisää öljy,etikka,limen mehu ja sokeri sekä suola. Lisää yrtit vasta juuri ennen tarjoilua.
 
 
Lisäki tein kvinoaa jonka maustoin kans tortilla mausteella. Sopii loistavasti lihan,salsan ja cuacamolen kanssa tortillan väliin. Jos et ole maistanut kvinoaa, korjaa tilanne pian.
 
Guacamole
 
2 Avokadoa
1rkl Silputtua Tuoretta minttua
1rkl Silputtua Tuoretta Korianteria
1 limen mehu
1/2 Punasipuli
1/2dl Oliiviöljyä
1 Valkosipulinkynsi
1/2-1 tl Chilijauhetta
1tl Suolaa
2rkl Kermaviiliä/Creme Fraichea
 
 
Kaikki paitsi kermaviili sekaisin ja soseeksi esim.Sauvasekoittimella. Lisää lopuksi kermaviili ja loraus oliiviöljyä

14 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköistä !

    Ja et ole yksin - kun meillä on vieraita, vierähtää ruokapöydässä useampikin tunti. Lisäksi yritämme joka ilta istua koko perheen voimin syömään eikä siinäkään ole kenelläkään kiire minnekään. Ihan joka päivä ei onnistu mutta väitän, että vähintään viitenä iltana viikossa kuitenkin.

    Ihan kaikki eivät koko aikaa tietysti malta istua - Toto 2v katoaa pöydästä jossain vaiheessa, mutta vielä ei sen suhteen ole pidetty kurinpalautusta - kasvakoon vielä vähän ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toi on niin ihanaa! tohon yritän (vaihtelevalla menestyksellä) myös siskonlapsiani kouluttaa <3

      Poista
    2. Samaa täällä yritän opettaa. Puoliso opiskelee,mä olen aina illat duunis. Sitten pahin skenario on se,että puoliso treenaa ja syö omia ruokiaan,minä omia ja poikakin pahimillaan omaa :) ei sillä et treenaaminen ois pahasta,tai terveellinen ruoka. Treenaan itekkin,mut syöminen..ööö..ei terveellistä ;) mutta onneksi aina kun on vapaata niin syödään yhdessä, voi kun silti useammin :) itse en ryyppää,ja mielummin kokkaan kavereille,syön hyvin ja sosiaalinen puoli hoituu niinkin,ei viinaa kiskomalla. Hieno kuulla et muuallakin tätä "yhteistä ruokailua" arvostetaan kaiken kiireen keskellä

      Poista
  2. Mulle meksiko on aina ollut in ja tulee varmaan olemaan vastaisuudessakin, Samoin sosiaalinen syöminen, tuo ajanviettotavoista parhain!

    Niin on hyvännäköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Nanna! "syöminen ajanvietoista parhain" yhdyn 100%

      Poista
  3. Luit mun ajatukset! Just ajattelin kysäistä, että teetkö usein meksikolaista ruokaa ja että siitä olisi kiva lukea sun blogista. Mä rakastan meksikolaista, just niitä soosseja ja varsinkin "fingerfoodia", jota saa itse näperrellä kasaan ja sitten nauttia kaveriporukalla. Ja kvinoa-tilanne täytyy tosiaankin korjata - syönyt olen, mutta ikinä en kotosalla.

    Työkaveri ihmetteli miten kerkeän ja jaksan tehdä joka päivä ruokaa, mut itelle se on päivän kohokohta :) Vaikka en mäkään mitään kovin monimutkaisia tuotoksia tee, niin onhan se tosi rentouttavaa ja jopa terapeuttista vaihtaa ajatustyötä vaativa leipätyö johonkin kivaan kokkailuun.

    Sä olet varmaan tällä periaatteella tosi rentoutunut ja kirkasmielinen kun teet tota hommaa sekä vapaa-ajalla että työkseks? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi,kiva et tuli postaus oikeaa aikaan :) huippu homma et tykkäilet täällä käydä lueskelemassa,todella kiva kuulla. Mikäli tulee muita toiveita mieleen,niin ehdota ihmeessä. Kokkaan mielelläni.

      En tosta rentoudesta niin tiedä. Koti kokkailu omas aikataulussa ja hyvää musaa= Rentoa. Kesällä 50 asteinen keittiö ja kauhee kiire,ja sit vielä kotona kokkausta,huh. Silloin tekee mieli syödä mitä vaan,kunhan ei tarvi ite kokkailla ;) Sitä iloa saan harvoin kokea

      Poista
  4. love, LOVE, L O V E! koska tulen kylään :-)?

    VastaaPoista
  5. Pitkään haudutettu possu (=mikä vaan liha) on ihanaa! enpä ole meksikolaisen ruoan kanssa syönyt kvinoaa, täytyypä joskus kokeilla :) meilläkin on syöty viime aikoina salsaa, guacamolea ja nyhtölihaa. Tein vaihtelun vuoksi nautaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yea,nauta & hirvikin on tosi hyvää pitkään haudutettuna. Tän jälkeen ei meillä ainakaan tortilloihin muuta lihaa laiteta :) tai siis muulla tavalla... Kvinoa sopi khyl tosi hyvin tähän

      Poista
  6. Old el paso tortilla -maustetta ei löydy valikoimasta. Oliko kyseessä burrito vai taco -mauste? Mistä tuollaista sanomalehtipaperia saa? Ei taida kuitenkaan olla ihan tavallista sanomalehtipaperia?

    VastaaPoista
  7. Tässä parempi ku yksikään kaupan tacomauste:

    1rkl savupaprikaa
    1tl cayannepippuria
    1tl chilijauhetta
    1tl valkosipulijauhetta
    1tl juustokuminaa
    2tl suolaa

    Paperin oon saanut edellisen työpaikkani keittiöltä joita käytettiin muutamassa annoksessa. Sen tarkemmin en osaa sanoa mistä voisi saada samanlaisia :-)

    VastaaPoista
  8. Kiitos. Oon jo pitkään yrittänyt väsätä omaa tacomaustetta ja aina pettyneenä palannut kaupan valmiisiin. Kokeilen tota seuraavaksi. Illaksi tulossa vieraita ja possu jo uunissa :) .

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit