Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Luomukanaa & Paahdettua Fenkolia

Kot,kot
 
 
Useammin tulee kyllä ostettua kokonainen tehotuotettu kana lihatiskistä valmiiksi grillattuna. Varsinkin silloin kun ei vaan jaksa, ei kiinnosta tai ei ole aikaa kokkailla kotona. Nyt kuitenkin jaksoi, kiinnosti ja oli jopa aikaakin tälle herkulle. Ja vieläpä luomua. Hinta oli sopiva 10,90€/kg  Perinteisen grillatun version sijasta makua toi yrtti, salsa verde.
 
Tuo pestoa muistuttava yrttimössö josta on varmasti monta eri versiota. Itse teen Salsa Verden mintusta,basillikasta,timjamista ja persiljasta. Jotkut käyttävät myös persiljan sijasta lipstikkaa. Lisäksi sekaan tulee kunnolla oliiviöljyä,sitruunaa,loraus etikkaa ja valkosipulia sekä sokeria.
Kaikki ainekset blenderiin ja soseeksi.
 
Kana sai niskaansa annoksen verdeä, joka siis sisältää öljyä ja sopi hyvin kanasen voiteluun paistamisen aikana. Olen huomannut parhaimman tuloksen saan pasitamalla tipua 200 astessa 30min ja 1,5 tuntia alle 150 asteessa. Tipua sitten voitelen puolen tunnin välein, eikä lopputulos ollut kuiva ja mauton. En ikinä täytä kokonaista kanaa, enkä enää ankkaakaan. Koska sisällä oleva mössö näyttää kamalalta eikä maistukaan niin hyvältä. Enemmin teen lisukeet tai ns. täytteet erikseen. Jolloin homma sujuu mukavammin ja maut ovat paremmat. Tästäkin on varmasti monta eri mielipidettä miten homma kannattaa loppupeleissä hoitaa, kertokaa ihmeessä jos tiedätte muita tapoja kypsentää kokonainen lintu.
 
 
Monesti ohjeisssa neuvotaan lisukkeeksi jotain hedelmää, nyt jäi hedelmät tylysti ulkopuolelle. Olen hurahtanut nimittäin fenkoliin, ja varsinkin paahdettuun. Fenkoli on ihan hyvää muullakin tavalla, mutta se aniksen maku ei puske lähes ollenkaan kun sen paahtaa uunissa. Ei aniksessakaan mitään pahaa ole mutta joissakin tapauksissa se on liiankin hallitseva maku. Jos haluat mahtavaa fenkolia, paahda se, suosittelen.
 
Paahdettu Fenkoli
 
 2 Fenkolia
1 sitruunan kuori ja puolikkaan mehu
suolaa
pippuria
1 valkosipulin kynsi
 
Kiehauta vesi ja lisää pilkotut fenkolit. Anna hautua poreilevassa vedessä .25-20min. laita fenkolit uunivuokaan tai pellille. Raasta päälle sitruunan kuorta ja valkospulia. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 220 uunissa n.40min. Purista lopuksi päälle sitruunamehua.
 
 
Kylkeen vielä papuja, herneitä, sitruunanmehua ja kuorta sekä silputtua minttua. loistava lisäke yrttiselle kanalle.
 
 
 
 
Kokonainen kana
 
1 luomukana
1,5 salsa verdeä
suolaa
pippuria
Kurkumaa
Savupaprikaa
 
Lado pannulle voita,öljyä,paprikajauhe ja kurkuma. Freesaa hetki mausteita ja paista sitten kanaan kaunis väri. Voitele kana salsa verdellä ja laita uuniin 200 asteeseen 30min. Laske lämpö n.150 ja anna olla vielä n.1,5tuntia


4 kommenttia:

  1. haricots verts ja fenkoli, ei voi mitenkään mennä väärin, helppoa ja tyylikästä lisuketta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Sä sen sanoit: helppoa & tyylikästä. Maistuu

      Poista
  2. Herkullisen näköinen ja mistäs löysit luomukanan ? Mistä maasta oli kotoisin ?

    Minä olen yrittänyt löytää suomalaisia - siis ei välttämättä edes luomukanoja, mutta vapaasti vähän isommaksi kasvatettuja kuin nuo tehobroilerit. Ihan toivotonta... kuulemma, jos joku niitä tuottaa niin menevät suoraan ravintoloille eikä kuluttajilla ole toivoakaan löytää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,sain K-kauppiaalta, ja mun mielestä ei ollut ainakaan kotimaista. Pitää tarkistaa asia. Mutta tosiaan ihan K-supermarketista. Tämäkin oli vaan joku pikku erä, mutta ihmeen halvalla kyllä irtosi. Mut hei mä varmistan ton alkuperän. Voit sitten sanoa omalle kauppiaalle että tilaa sullekin ;)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit