Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

lauantai 23. helmikuuta 2013

Aina yhtä ihana,se Penne Bolognese

Lapsuuden Suuria Makuja
 
 
 Jos joku ruoka voi tuoda mieleen lapsuuden, niin se on tunnettu ja maukas Bolognese kastike. Tätä nimittäin Äite kokkaili hyvinkin usein. Bolognese on myös ruoka jonka opin ensimmäisenä tekemään jo pikkupoikana. Tämä on siis ruoka, joka on minun kätösissäni hioutunut jo vuosia tähän pisteeseen. Ruoka on helppo tehdä ja siksi se onkin helppo opettaa myös omalle lapselle. Tosin poikani on vasta 3, mutta 5 vuoden päästä se tekee tätä jo kuin vanha tekijä. Bolognese on myös todiste siitä, että maistuvaa ruokaa ei ole vaikea tehdä. Odotan muutenkin innolla, että pääsen jonain päivänä opettamaan pojalleni ruoanlaittoa, jos sitä edes kiinnostaa. Koska olen muuten tumpelo, enkä osaa opettaa porakoneen käyttöä tai auton rassaamista, niin osaan sentään ruoasta kertoa. Moni ihmetteli jo aikanaan kuinka meidän perheessä lapsetkin osasi jo kovin nuorena kokkailla. Siskoni on kokki ja äitini on kokki joten tuo taito on siirtynyt kokoajan. On myös paljon nuoria, jotka ei osaa edes perunoita kuoria, saati tehdä makaronilaatikkoa. Jossain kodeissa valitettavasti ruoanlaittoa ei opeteta, paitsi laittamalla Saarioinen mikroon. Ruoanlaitto kun mielestäni kuuluu jokaisen elämään, ei ehkä tärkeimpänä asiana, mutta kuitenkin perustaitona. Ei tarvitse olla kokki tai muuten vaan fanaattinen ruoan suhteen, että osaa tehdä edes itselleen ne välttämättömät eväät. Eli Bolognese on hyvä tapa aloitella oppimaan tekemään hyvää, maukasta ja täyttävää kotiruokaa jota voi samantien tehdä isommankin läjän ja pakastaa talteen.
 
 
Bolognesehan ei oikeasti sisällä lihaa vaan on tomaattikastike, jota Italianot ovat nauttineet alkuruokana, tai ainakin näin minä olen asian sisäistänyt. Muutosten tuulissa tuo ruoka on kuitenkin jalostunut myös lihaisaksi versioksi. Paras tekemäni Bolognese syntyi hirvi chorizosta ja naudan rinnasta, uuh! Eli jos et ole lihamiehiä, voit myös valmistaa erittäin herkullisen kasvispadan. Korvaa jauheliha kesäkurpitsalla ja munakoisolla. Erittäin herkullista sekin. Monet tekevät Bolognesen ns. pikaversiona, eli ruskistaa jauheliha ja kaataa sekaan tomaattisoosit. Itse pidän tärkeänä tässä ruoassa, ettäs sitä haudutetaan padassa kannen alla ainakin tunnin verran (jos aikaa niin haudutan 3-4h). Pidempi haudutus paljastaa Bolognesen sydämmen, maun. Tomaatti vaatii hieman kuritusta jotta se luovuttaa makunsa. Pieni odotus kyllä palkitaan. Missä sitten menee raja, että ruoka on jo Ragù?  Eli jos haluat tehdä Ragu Bolognesen hauduta sitä pitkään, todella pitkään, et tule katumaan lopputulosta.
 
Bolognese
 
1 rasia kirsikkatomaatteja
3 isoa tomaattia
2 punaista paprikaa
1 iso punasipuli
4 valkosipulinkynttä
3 pötköä varsiselleriä
0,7l Tomaattimehua
Puntti Basillikaa
1rkl kuivattua oreganoa
1rkl uivattua Timjamia
2tl savupaprikajauhetta
2dl Punaviiniä
2dl Valkoviiniä
1/2 dl Balsamicoa
1rkl Ruokosokeria
1kg Lihaa (esim.jauheliha, naudan lapa, paistit, keittoliha yms.)
Ripaus vehnäjauhoa
Oliiviöljyä
suolaa
Pippuria
 
 
 
 
 Freesaa tomaatit, paprikat,paprikajauhe ja sipulit reilussa oliiviöljyssä. Lisää sekaan selleri ja balsamico ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten sekaan mehu,sokeri, viinit ja yrtit ja anna poreilla hetken. Lisää lopuksi sekaan 1-2 rkl vehnäjauhoa ja anna kiehataa.(jauhot kyllä kypsyy uunissa) kaada seos pataan odottamaan.
 
Ruskista jauheliha huolellisesti. Jos käytät muuta lihaa esim paistia tai lapaa niin pyörittele lihat vehnäjauhoissa enne ruskistamista. Lisää siis tarvittavat jauhot vasta tässä vaiheessa. Itse käytin jauhelihaa joten laitoin jauhot jo alussa.
 
Kaada lihat pataan kastikkeen joukkoon ja laita pata 200 asteiseen uuniin ja laske lämpö heti 150 asteeseen. Anna hautua tunti. Jos haudutat 3-4 tuntia, niin laske lämpö tunnin jälkeen n.120 asteeseen tai alle ja anna muhia loppuun.
 
Keitä kaveriksi penne pastaa, spaghettia tai vaikka perunaa.
 
 
Tältä se näyttää haudutuksen jäljiltä. Maistuisko?
 
 
 
 
kruunaa annos juustolla. esim. Parmesaanilla tai Auralla, tai molemmilla. Nauti!

4 kommenttia:

  1. Herkullisimman näköinen bolognese, jonka olen koskaan nähnyt! Pakko ottaa kokeiluun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos,kiva kuulla että tykkäät :D suosittelen kokeileen, tykkäät varmasti! Ja kivoja herkkuja näytti sullakin Reissussa olevan.

      Poista
  2. Meillä oli tällä viikolla kanssa Bolognesea a`la minä, mutta maistuisi ehdottomasti uudelleen!
    Noita viinejä en ole vielä koskaan käyttänyt ruuanlaitossa, pitäisi ehdottomasti opetella sekin. Jospa ensi kerralla bologneseen sitten? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bolognese on hyvää :D ja ruoka johon ehdottomasti suosittelen pakollisena vähintäänkin valkoviinin. Toimii loistavasti.

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit