Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 22. lokakuuta 2012

Röstiä vääntäessä.... Ulkofilettä paistaessa

Röstin vääntämiseksi meni... Monen monta kertaa tulee peruna vaihtoehtoa mietittyä. Pyreet,kerma/valkosipulipotut ja fondantit on väännelty useaan otteeseen niiden helppouden takia, mutta se yksi suosikeista eli rösti tulee taas liian usein, melkein aina ostettua kaupan pakastealtaasta. Hyvää, mutta ei niin hyvää kuitenkaan. Röstiä saa pakasteesta luomunaki, mutta itse tehtyä ei voita mikään. luomu tai ei,pakaste allas tekee aina tehtävänsä.

Tänään sitten innostuin väsäämään kyseisen herkun, ja sain todeta ettei se nyt niin aikaa vievää ole edelleenkään. Pyreeseen verrattuna jopa nopeampikin, reilusti. Lisäksi pieneltä valurautaselta pannulta tarjottuna se on vieläpä komeaa katsottavaa. Herkullistakin. Röstistä saa vieläpä loistavan annoksen kasvisruokailijalle esim. täytetyn paprikan ja punaviini-tomaattikastikkeen seuraksi. Tänään kuitenkin mentiin naudan ulkofileen kanssa.






Yksi Iso Rösti Valuraudalta Tarjottuna:

2 isoa perunaa
1 pieni porkkana
1 muna
voita
öljyä
suolaa
pippuria
vajaa 1 rkl perunajauhoa (ei pakollinen)
Ei muuta perunoista ja porkkanoista kuoret veks ja raastin kehiin. Raasta molemmat. Purista kuivaksi liinan avulla. Itse käytän myös perunajauhoa pikkasen koska se sitoo hyvin kosteutta. sitten vaan muna sekaan. Sekoita ja mausta.
Pieni valurautanen esim.blinipannu tulille sekaan voita+ öljyä. Kun voi vaahtoa niin röstitaikina pannulle, laske lämpöä hieman ja n.1,5-2min per puoli
Tarjoa suoraan pannulta. Lopuksi voi vielä kruunata röstin maustevoilla tai voisulalla.

Röstin kaveriksi innostuin paistelemaan naudan ulkofilettä. Ulkofileestä pidän todella paljon, ehkä jopa enemmän kuin sisäfileestä. Voi olla että koen myös pientä tylsistymistäkin sisäfilettä kohtaan, koska sitä on tullut turhan usein tehtyä ja syötyä.
Lihalle en lähtenyt tekemään mitään sen kummempaa. Perusmeininkiä vaan eli medium kypsyys ja perus mausteet kuten suola,pippuri ja grillimauste ( se vaan on niin hyvää) Pihvin paistan aina voi-öljy seoksessa ja sekaan heitän timjamia tai rosmariinia oksan jos toisenkin. Paistan aikana valelen pihviä kokoajan paistonesteellä. Pihvin maustan vasta lopuksi. Soosiksi valikoitui tänään Choron kastike joka on vain tuunattua Bearnaisea. Eli normaali Bearnaise, johon lisätään tomaattipyreetä, konjakkia ja itse laitan aina ripauksen sokeria. Pyrettä en nyt käyttänyt, koska muutamapäivä sitten keittelin itse "ketsuppia" jossa on veikeitä makuja kuten srirach, kardemumma, neilikka ja valkosipuli.






Ulkofilee ja Choron
2:lle

2 x 170g ulkofilee pihvi
voita+öljyä paistoon
suolaa
pippuria
grillimaustetta

paista pihvit haluttuun kypsyyteen. Mausta. Anna vetäytä foliossa n.10min

Choron:

Tee Bearnaise:
2 keltuaista
75g voita
2 rkl etikkaa
2 rkl valkoviiniä
4 valkopippuria
suolaa
1 tl kuivattua kirveliä/ 3oksaa tuoretta
1 tl kuivattua rakuunaa/ 3 oksaa tuoretta

2 rkl Tomaattipyree
1 rkl konjakki

Tee liemi keittämällä etikka,viini, pippurit, rakuuna ja kirveli. Keitä kunnes puolet jäljellä (n.2rkl)

vatkaa munat ja hauteessa. lisää liemi ja voi osissa. Vatkaa kunnes kiinteää.

lisää lopuksi pyree ja konjakki. Lisää suolaa tarpeen mukaan.

Lisäksi tein vielä kesäkurpitsaa marinoituna

Marinoitu kesäkurpitsa:

1/2 kesäkurpitsa
öljyä
0,5 tl currya
0,5 tl kurkuma
0,5 tl timjami
0,5 tl paprikajauhe
ripaus cayannepippuria
1/2 rkl vehnäjauhoa


leikkaa kurpitsa siivuiksi. sekoita kaikki aineet anna maustua kylmässä hetken. paista voissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aina on kiva jos kommentoit